הצד האפל של השוקולד

שוקולד מיוצר מפולי הקקאו, אשר גדלים באקלים הטרופי של מערב אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית. מדינות כמו גאנה וחוף השנהב מספקות לעולם מעל ל-70% מתוצרת השוקולד. פולי הקקאו שהם מגדלים נמכרים להרבה מאד חברות המייצרות שוקולד, ביניהן גם החברות הגדולות בעולם.

שוקולד ועבדות

בשנים האחרונות ארגונים שונים, וכן עיתונאים, חשפו את השימוש הנפוץ בילדים בתעשיית הקקאו בחוות במערב אפריקה, לעיתים מדובר בעבדות של ממש. כתוצאה מכך, תעשיית הקקאו הפכה להיות סודית משהו, כך שלכתבים ולנציגים של ארגונים שונים לא תהיה גישה כלשהי לחוות בהן מופרות זכויות אדם בסיסיות.

שוקולד, הון ושלטון

בשנת 2004 נרצח בחוף השנהב כתב אשר דיווח על השחיתות השלטונית בכל הנוגע לתעשיית הקקאו הרווחית. בשנת 2010, שלטונות חוף השנהב עצרו 2 עיתונאים, לאחר שפרסמו מאמר אשר חושף מעשי שחיתות של השלטונות בתעשייה זו.
אותן חוות במערב אפריקה, אשר למעשה סוחרות בילדים, מספקות קקאו לחברות ענק בינלאומיות שכולנו מכירים, כמו למשל הרשי'ז, מארס ונסטלה

הקקאו במערב אפריקה הוא אחד מענפי הייצוא המשמעותיים ביותר. בחוף השנהב, 60% מהכנסות המדינה מגיעות מתעשיית הקקאו. מאחר ותעשיית השוקולד גדלה משנה לשנה, הביקוש לקקאו זול עולה גם כן. התוצאה היא שהאיכר הממוצע מרוויח פחות מ-2 דולר ליום, שכר שהוא כמובן מתחת לקו העוני. כדי לשמור על מחירים תחרותיים, מעסיקות אותן חוות הרבה מאד ילדים.

תנאי העסקת ילדים בתעשיית השוקולד

ילדים רבים במערב אפריקה מתחילים לעבוד בגיל צעיר, על מנת לתמוך במשפחה. חלקם מתגלגלים לתעשיית הקקאו לאחר שמובטח להם שכר הוגן. חלק מן הילדים עושה זאת 'מרצונו', וחלק נמכר לאותם סוחרי ילדים, על ידי קרובי המשפחה, שלעיתים אינם מודעים לסכנות ולהשלכות של העניין. לעיתים קרובות, אותם ילדים לא יראו עוד את משפחותיהם לעולם.

גילם של הילדים המועסקים בחוות הקקאו נע בין 12 ל-16, אך ניתן למצוא ביניהם גם ילדים צעירים, אפילו בני 5. יום העבודה שלהם מתחיל בדרך כלל ב-6 בבוקר, ומסתיים בשעות הערב. הם עובדים עבודה פיזית קשה, משתמשים בכלים מסוכנים כגון מצ'טות, נחשפים לכימיקלים ללא כל מיגון, חשופים לאלימות, ניזונים מאוכל זול ולא מזין וגרים בתנאי סניטציה גרועים, לעיתים ללא גישה למקור מים נקי.

בשנים האחרונות הרבה מאד ארגונים וגופים גדולים פועלים למיגור העבדות בתעשיית השוקולד, אולם ללא ספק התופעה עדיין קיימת בקנה מידה רחב, בעיקר במערב אפריקה.

אז מה אנחנו יכולים לעשות?

שוקולד הוא לא מצרך בסיסי, אלא מותרות, כך שאנחנו בהחלט יכולים לקחת אחריות ולשים לב מהיכן מגיע השוקולד אותו אנו צורכים. ניתן למצוא באינטרנט רשימות של חברות המייצרות שוקולד ב'סחר הוגן' (Fair Trade) – מה שמבטיח שהשוקולד מגיע מחוות אשר אינן סוחרות בילדים ומספקות תנאי ראויים לעובדיהן.
אנחנו במותק סדנאות שוקולד תומכים כמובן ב'סחר הוגן' ועובדים עם שוקולד של חברת 'קליבו', שבנוסף להיותה יצרנית של אחד השוקולדים הטובים בעולם, הינה חברה בארגון Fairtrade.

 

 

0
0
העגלה שלך
היי, העגלה שלך ריקה לבנתיים :)חזור לחנות
דילוג לתוכן